Tots sabem que quan arriba l’estiu , els nens mostren una felicitat immensa, temps lliure, diversió, jocs, piscina, platja, excursions, però pels pares, les vacances d’estiu suposen un trencaclosques organitzatiu important que si hi afegim el fet que hi hagi un divorci o una separació, això comporta moltes vegades conflictes i desavinences que costen molt de solucionar quan les tenim a sobre.
1) Com es regulen les vacances d’estiu en un divorci?
Abans de tot, hem de tenir molt clar que quan parlem de vacances d’estiu, parlem de vacances dels nens, no parlem de les vacances dels pares. El que regularitzem són les vacances que tenen els nens quan s’acaba el curs escolar.
Les vacances es regularitzen en un conveni regulador pactat pels pares, o en cas de que no s’ hagués arribat a cap acord, és el Jutge qui determina el repartiment.
2) Què passa en un divorci o separació, si el conveni que vaig signar o la sentència que es va dictar no són clars i generen dubtes sobre el repartiment de les vacances?
Com sempre diem i assessorem des de Urbe Abogados, lo important és que a l’hora de distribuir les vacances dels fills es faci de la manera més concreta possible. Ja ho sabem: tot no es pot regularitzar, però és important ser el més exacte possible a l’hora de marcar les vacances dels fills, precisament per evitar conflictes.
Per exemple: a vegades els fills celebren l’aniversari en els mesos de vacances d’estiu. Si no s’ha especificat res sobre aquest dia en concret, el fill estarà amb el pare o la mare segons s’hagin repartit els mesos d’estiu.
En el cas que es generi el conflicte, cal preveure-ho amb antelació per tal de poder anar al Jutjat i instar una modificació de la sentència de divorci, distribuint i fixant amb claredat amb qui estaran els fills durant els mesos d’estiu. No podem esperar a que arribi el moment, perquè no hi serem a temps a obtenir-ne una resposta immediata.
3) En el sí d’un divorci, la comunicació amb els fills durant les vacances és essencial. Què passa si un pare o un mare impedeixen el contacte telefònic, telemàtic amb l’altre progenitor?
Això és molt habitual. Excuses tipus: «ui ara s’està dutxant», «ui ara ha marxat a donar un vol amb els seus amics», «ui no he sentit el mòbil». Excuses per omplir-ne un sac.
L’obstaculització en el contacte telefònic/telemàtic entre pares i fills no és gens beneficiós pels fills, i caldrà anar en primer lloc per la via pacífica de conscienciar a l’altre que cal mantenir i permetre aquest contacte.
Si això fracassa, no quedarà una altra que anar a la via judicial. Poden haver-hi diferents escenaris, ja sigui perquè la exparella impedeix un règim de comunicacions fixat al conveni o ans al contrari ni el conveni ni la sentència en parlen. En tot cas, s’haurà d’anar de nou al Jutjat per solucionar-ho.
4) Els Casals, els esplais, les colònies: qui ho ha de decidir i qui n’assumeix el cost, en un divorci o separació?
Abans hem dit a l’inici que quan parlem de vacances, ens referim a les vacances dels nens, i això pot suposar que si el juliol per exemple li toca al pare, i a aquest pare no té vacances, podrà decidir amb qui estarà el seu fill, si en un casal, en unes colònies, amb els avis. Li toca a ell decidir i no necessita el consentiment de l’altre progenitor. Ara bé, aquesta despesa, sino és una cosa que ja tenien pactada el matrimoni abans de divorciar-se, l’haurà d’assumir el que decideix apuntar al seu fill en aquella activitat.
5) Una altra niu de problemes en el divorci són les activitats de risc que poden fer el fills
Des de l’alpinisme, l’escalada, el puenting fins i tot l’equitació són activitats que els fills poden fer inclús provar-les per primera vegada en èpoques d’estiu.
Per poder fer aquestes activitats, es necessita el consentiment de l’altre pare o mare i es fa constar dins pla de parentalitat que exigeix l’ Art. 233.9 del Codi Civil de Catalunya.
En cas que un pare o mare vulgui que el seu fill faci aquesta activitat i l’altre no, li caldrà doncs anar-se’n al jutjat i sol·licitar la corresponent autorització judicial per poder-lo matricular en aquella activitat.